Switch to Main Site
Practice Name

Sterkliniek Spijkenisse

Primary Location
Kastenjestraat 6
Spijkenisse, South Holland 3203 AP
Phone: 0181-690055

Office Hours

DayOchtendmiddag en avond
Monday9-12 Consult op afspraak13-19 Consult op afspraak
Tuesday9-12 operatie13-19 Consult op afspraak
Wednesday9-12 operatie13-19 Consult op afspraak
Thursday9-12 operatie13-19 Consult op afspraak
Friday9-12 operatie13-19 Consult op afspraak
SaturdaySpoeddienst op afspraakSpoeddienst op afspraak
SundaySpoeddienst op afspraakSpoeddienst op afspraak
Main Content

Laparoscopische gastropexie van uw hond.

Op onze praktijk aan de Aveling 221 in Hoogvliet , is het mogelijk om bij uw hond laparoscopisch de maag vast te laten zetten ter voorkoming van een maagtorsie (maagkanteling).

Vastzetten van de maagwand tijdens een kijkoperatie

Wat is een maag torsie?

Bij honden met een hoge borstkast, zoals de duitse herder, de mechelaar, de dobermann, alle windhondenrassen, Ierse wolfshond, de deerhound, de bernersennen, de deense dog, bordeaux dog en ga zo maar door, ligt de maag redelijk vrij in het voorste gedeelte van de buik. De maag heeft daar bij deze grote rassen erg veel ruimte. Als bij deze honden de maag uitgerekt wordt door gas of lucht (bij slechte vertering of misselijkheid) kan de maag gaan kantelen. De maag draait dan om zijn as heen. Hierbij worden de slokdarm en de dunne darm 'op slot' gedraaid, waardoor het voedsel en gas geen kant meer op kunnen. Door de maagdraaiing worden ook de bloedvaten afgesloten. De maag kan dan niet meer van bloed worden voorzien en de maagwand zal binnen een paar uur na ontstaan afsterven. Uw hond zal hieraan overlijden.

De symptomen van een maagtorsie

Toch probeert uw hond wel te braken. Omdat de maag op slot zit kan uw hond niet braken. De hond doet dus wel een poging tot braken, maar er komt niets uit (behoudens een klein beetje speeksel). Dit is het kenmerk voor een maagkanteling. Als uw hond wel maaginhoud of gal uitbraakt is er dus geen sprake van een maagkanteling. Binnen een paar uur na het loos braken wordt de hond sloom en een paar uur later sterft uw hond een zeer pijnlijke dood.

Het voorkomen van de maagtorsie

Bij bepaalde rassen komt de maagtorsie uitzonderlijk vaak voor. Zelf heb ik 3 dobermann's gehad en alle drie hebben een maagtorsie gekregen. Ook bij werkhonden, politiehonden, duitse of mechelse herders komt het erg vaak voor. In een Amerikaans onderzoek naar de maagtorsie bij werkhonden (politie honden of leger honden) bleek dat 20 %, dus 1 op 5 honden, gedurende hun werkzame leven een maagtorsie kreeg. Door de maag preventief vast te zetten bij deze werkhonden heeft men er voor kunnen zorgen dat er eigenlijk geen maagtorsies meer optreden bij deze groep honden.

Voorkomen is veel beter dan genezen

De maagkanteling kan binnen een paar uur tot de dood lijden. Iedereen laat zijn hond wel een paar uur alleen thuis en dat kan betekenen dat u bij thuiskomst een zwaar zieke hond aantreft. Omdat de operatie binnen een paar uur na ontstaan moet plaats vinden kan het dan wel al eens te laat zijn voor een levensreddende operatie. Daarom weten we al jaren dat het verstandig zou zijn om bij honden van 'gevoelige' rassen de maag preventief vast te laten hechten aan de buikwand. Waarna de maag blijvend verkleefd aan de buikwand. Dit heet een gastropexie. Maar tot nu toe was een gastropexie een hele ingreep voor de hond. Omdat je de maagwand het liefst aan de rechterkant van de buikwand vastzet (natuurlijke ligging van de maag en zit dan niet bij andere operaties in de weg) moest de buikwand voor 15-20 cm open om je handen de gelegenheid te geven de maag vast te hechten.

Laparoscopisch geassisteerde gastropexie.

Via de laparoscopische gastropexie is de maag eigenlijk via een heel invoudige ingreep vast te zetten. Het voordeel voor de hond is evident. De operatie duurt veel korter dan via de 'oude' methode. Wat betekent dat uw hond sneller fit zal zijn na de narcose. En de wond is vele malen kleiner, in totaal 4,5 cm. Dit betekent een veel snellere wondgenezing en veel minder pijn na de operatie. Dit laatste betekent ook dat de hond sneller zal herstellen na de operatie. Een laparoscopische gastropexie kan al op jonge leeftijd plaats vinden. Bij de vrouwelijke hond kan dit aansluitend aan de laparoscopische sterilisatie. Bij de mannelijke hond of bij vrouwelijke honden die al of niet gesteriliseerd zijn kan het vanaf 7 maanden leeftijd.

Wie voert de operatie in Hoogvliet uit?

Op onze vestiging aan de Aveling 221 te Hoogvliet zal Yolanda Elbertse de operatie uitvoeren. Zij heeft hiervoor de gevorderde laparoscopische chirurgie praktijkopleiding gevolgd in Amerika aan de Universiteit van Colorado en is bevoegd deze operatie uit te voeren. Aan de Aveling heeft zij de beschikking over de meeste recente laparoscopische apparatuur en een 'state of the Art' operatie theater met alle benodigde bewakingsapparatuur . 

Exclusieve aanbieding

Een nieuwe patient krijgt 15 % korting op het eerste bezoek..

Schrijf u nu in door gebruik te maken van het onderstaande formulier, bel ons daarna op om een afspraak te maken op 0181-690055 en u kunt dan gelijk gebruik maken van deze actie.

Name: *
Email: *
Phone: *

Aanbevelingen

Yolanda Elbertse heeft altijd met hart en ziel voor onze dieren gezorgd en in goede gezondheid gehouden.

Nia Nederhand -
Spijkenisse


Aanbevelingen

moderne media

Een afspraak maken

We zullen ons best doen om uw drukke schema tegemoet te komen. Vraag vandaag nog een afspraak!

U kunt ons bellen op 0181 690055 of via internet:

Afspraak Maken

Onze dienstverlening

Wij streven ernaar om volledige zorg voor onze patiënten. Meer informatie over alle diensten die wij leveren.

Lees Meer

Contact

Sterkliniek Spijkenisse
Kastenjestraat 6
3203 AP Spijkenisse 
Route Beschrijving
 

Openingstijden

DayOchtendmiddag en avond
Monday9-12 Consult op afspraak13-19 Consult op afspraak
Tuesday9-12 operatie13-19 Consult op afspraak
Wednesday9-12 operatie13-19 Consult op afspraak
Thursday9-12 operatie13-19 Consult op afspraak
Friday9-12 operatie13-19 Consult op afspraak
SaturdaySpoeddienst op afspraakSpoeddienst op afspraak
SundaySpoeddienst op afspraakSpoeddienst op afspraak

Op maandag, woensdag en vrijdag hebben wij ook ochtend spreekuur op afspraak.

Newsletter

Newsletter Sign Up

Community Content